“Dankzij rouwtherapie heb ik geleerd om mijn verlies te omarmen en mijn weg naar heling te vinden. Het was de sleutel tot het herontdekken van kracht en veerkracht in mezelf.” & “De therapie heeft mijn zoon geholpen om op een positieve manier met zijn rouw om te gaan. Ik zie hem nu stralen en vol vertrouwen de wereld tegemoet treden.”
Psychosociale en Speltherapie bij verlies
Het ervaren van verlies brengt een diepe impact met zich mee, een reis die we rouw noemen. Rouw gaat verder dan het verlies van een dierbare; het omvat diverse vormen zoals het einde van een relatie, gezondheidsproblemen, baanverlies, levend verlies, of de scheiding van ouders op jonge leeftijd. Rouw is een zeer persoonlijk en uniek proces, waarbij er geen vaststaande ‘juiste’ manier is omdat ieder individu het op zijn of haar eigen manier doorleeft.
Het overleven van een ingrijpend verlies kost tijd en het gemis zal nooit helemaal verdwijnen. Het kan een uitdaging zijn om te leren leven met dit verlies. In deze moeilijke periode is het cruciaal om praktische hulpmiddelen te hebben om verder te kunnen. Samen zullen we ontdekken op welke manier jij het beste geholpen kunt worden, om vervolgens samen een persoonlijk plan op te stellen.
Bij kinderen tot en met twaalf jaar wordt er vooral spel ingezet tijdens de behandeling. Of het nu gaat om verlies door scheiding, ziekte, overlijden of een vlucht uit een oorlogsgebied, deze therapievorm helpt kinderen om te gaan met hun gevoelens en biedt een veilige manier om moeilijke situaties te verwerken en het is tevens een effectief hulpmiddel om een gestagneerde ontwikkeling van het kind na een verlieservaring weer op gang te brengen. Ruimte voor spel binnen de therapie geeft het kind gelegenheid om te ontspannen, gedachten, gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met allerlei vormen van gedrag. Als therapeut bied ik het kind de mogelijkheid om nieuwe ervaringen op te doen, waardoor het kind emotioneel en cognitief nieuwe inzichten kan verwerven. Spel is de taal van het kind.
Therapeut Maurits Groot Kormelink is aangesloten bij de NFG (Nederlandse Federatie Gezondheidszorg), de Nederlandse Vereniging Van Speltherapeuten (NVVS), de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB), het RBCZ, het NAP en het NIK. Voor vergoedingsmogelijkheden kijk je hier. De actuele wachttijden vind je op deze pagina. Een telefonisch overleg over een (mogelijke) aanmelding kan via deze link ingepland worden.
Lees meer over verlies en rouw: