Artikel Cultureel bewustzijn in speltherapie
In het artikel Cultureel bewustzijn in speltherapie benadrukt Maurits Groot Kormelink het belang van cultuursensitief werken voor speltherapeuten in een diverse samenleving. Hij bespreekt hoe kennis van cultuur, levensbeschouwing en religie bijdraagt aan een beter begrip van cliënten, vooral kinderen met een migratieachtergrond. Essentieel hierbij is dat therapeuten hun eigen culturele perspectieven kritisch onderzoeken. Door middel van het Culturele Interview en systemisch werken kunnen therapeuten beter aansluiten bij de unieke belevingswereld van ieder kind, wat de effectiviteit van therapie ten goede komt.
Vakblad Spelenderwijs van de Nederlandse vereniging van speltherapeuten, november/december 2024
Boek Rouw op het werk
Het boek Rouw op het werk belicht hoe werkgevers, leidinggevenden en HR-professionals hun medewerkers effectief kunnen ondersteunen tijdens rouw. Uit onderzoek blijkt dat 10% van de rouwende werknemers zonder adequate steun in een burn-out belandt. Dit boek biedt praktische handvatten en checklists, inzicht in het rouwproces, en interviews met experts. Naast verlies door overlijden behandelt het ook rouw bij echtscheiding of functieverlies. Geschreven door verlies- en rouwtherapeut Maurits Groot Kormelink en journalist Mark Hemmer, dient het als een essentiële gids om rouw op de werkvloer bespreekbaar te maken en leed te voorkomen.
Meer informatie lees je op deze pagina.
Speltherapie als veerkrachtbooster voor kinderen bij complexe scheidingen
In situaties van complexe scheidingen, waarin kinderen vaak lijden onder de conflicten tussen ouders, kan speltherapie bijdragen aan het vergroten van de veerkracht en het gevoel van gezien en gehoord worden. Dit onderzoek toont aan dat een veilige therapeutische relatie, spel als communicatiemiddel en een diepgaande aanpak cruciaal zijn in het proces. Deze elementen helpen therapeuten om kinderen tijdens deze moeilijke periodes optimaal te ondersteunen. Aan het wetenschappelijke artikel over dit onderwerp wordt op dit moment gewerkt, publicatie zal naar verwachting eind 2024/in de eerste helft van 2025 zijn.
Publicatie volgt.
Dit artikel beschrijft o.a. de specifieke elementen van speltherapie die een kind tijdens een complexe scheiding helpen zodat het zich gezien en gehoord weet ter vergroting van de veerkracht. Deze elementen zijn: De cliëntgerichte grondhouding van de speltherapeut, zodat een veilige therapeutische relatie gecreëerd wordt; het inzetten van spel als taal om het kind goed te kunnen begrijpen; de verdiepende fase van speltherapie wordt gebruikt voor een verdere aansluiting op het kind en een vergroting van de veerkracht. De door Rutter (1999) en Seymour (2014) beschreven veerkrachtprocessen kunnen in deze fase als richtsnoer gezien worden voor de analyse van het spel en eventueel de in te zetten interventies in de spelkamer.
Vakblad Spelenderwijs van de Nederlandse vereniging van speltherapeuten, 6 juli 2023
Scheidingen zijn al lang niet meer ongebruikelijk in Nederland. Men spreekt van een complexe scheiding als ‘kinderen door hevige en complexe conflicten tussen ouders in de knel komen en inzet zijn geworden van de strijd tussen ouders’ (Veilig Thuis Hollands Midden, 2021). Wanneer de strijd tussen ouders groot is, dan is het niet vanzelfsprekend dat de beleving van kinderen over de situatie goed gezien en gehoord wordt. In dit kwalitatieve onderzoek is onderzocht welke specifieke elementen van speltherapie helpen om een kind tijdens een complexe scheiding zich wél gezien en gehoord te laten weten ter vergroting van de veerkracht. Hiervoor zijn acht semigestructureerde interviews afgenomen onder ervaren speltherapeuten. Tevens zijn twee afgeronde begeleidingstrajecten speltherapie bij complexe scheiding geanalyseerd. Bij deze analyse is gekeken of de door Rutter (1999) en Seymour (2014) beschreven veerkrachtprocessen zichtbaar zijn. Dit onderzoek laat zien dat de specifieke elementen van speltherapie die een kind tijdens een complexe scheiding helpen zodat het zich gezien en gehoord weet ter vergroting van de veerkracht zijn: De cliëntgerichte grondhouding van de speltherapeut, zodat een veilige therapeutische relatie gecreëerd wordt; het inzetten van spel als taal om het kind goed te kunnen begrijpen; de verdiepende fase van speltherapie wordt gebruikt voor een verdere aansluiting op het kind en een vergroting van de veerkracht. De door Rutter (1999) en Seymour (2014) beschreven veerkrachtprocessen kunnen in deze fase als richtsnoer gezien worden voor de analyse van het spel en eventueel de in te zetten interventies in de spelkamer.
CHE, 9 mei 2022
In de gemeente Zeist maakt BJZ Utrecht als kernpartner deel uit van het CJG. Om deze samenwerking concreet vorm te geven heeft BJZ Utrecht een team (‘het Zeist-team’) opgericht dat zich richt op cliënten uit de gemeente Zeist en samenwerking met het lokale veld in en rondom het CJG Zeist.
Dit onderzoek richt zich op de vraag op wat voor een manier het ‘Zeist-team’ bijdraagt aan de samenwerking tussen BJZ Utrecht en het lokale veld in Zeist. Tevens worden er adviezen gegeven ter verbetering van het team en de onderlinge samenwerking met het lokale veld in Zeist.
De dataverzameling binnen het onderzoek bestaat uit een combinatie van onderzoeksmethoden. Bestaande uit een kwantitatief deel, een enquête, die is afgenomen onder de hulpverleners (N=52) die vanuit verschillende instanties betrokken zijn bij het CJG Zeist. En een kwalitatief deel, een semigestructureerd-interview, dat is afgenomen onder de hulpverleners (N=4) die vanuit BJZ Utrecht betrokken zijn bij het ‘Zeist-team’. Aan de hand van het theoretische kader (Delden van, 2009, 2010) zijn de uitkomsten van de enquête en interviews geanalyseerd en zijn conclusies geformuleerd.
De conclusie van het onderzoek is dat er goede ontwikkelingen zichtbaar zijn. Op het gebied van praktische samenwerking worden deze gezien. Zowel de hulpverleners betrokken bij het CJG Zeist als het ‘Zeist-team’ zijn hier positief over. Deze ontwikkelingen op het gebied van de samenwerking hebben een positieve uitwerking op de gezamenlijke kennis en de kwaliteit van de hulpverlening. Om de samenwerking verder te verbeteren is er echter wel extra aandacht nodig om duidelijkheid te geven aan de hulpverleners met betrekking tot de doelstellingen en samenwerkingsafspraken. Wanneer hier aandacht voor komt, dan kan de samenwerking zich verder ontwikkelen.
Amsterdam University of Applied Sciences, 1 juni 2013
Neem eenvoudig contact op
Zit je in een situatie waar je hulp bij nodig hebt? Vul dan het contactformulier in en ik neem contact met je op. Bellen of mailen kan natuurlijk ook.
Kenmerkend voor Maatwerk bij Verlies:
- Samenwerken is belangrijk. Maatwerk bij Verlies werkt samen met cliënten die een verlies hebben meegemaakt aan een proces van groei en ontwikkeling. Hierin staan de mens en diens ideeën centraal en vanuit daar wordt gezocht naar mogelijkheden en kansen.
- Eerst de mens zien is belangrijk. Maatwerk bij Verlies werkt met cliënten die een verlies hebben meegemaakt persoonsgericht en niet uitsluitend klacht- of symptoomgericht. Problemen worden gezien in samenhang met de gehele persoon, zijn situatie en achtergrond.
- Duurzaamheid is belangrijk. Maatwerk bij Verlies werkt pragmatisch. Via maatwerk wordt zoveel mogelijk aangesloten op wat nodig is om te werken aan een duurzame oplossing.
- Passende hulp is belangrijk. Maatwerk bij Verlies werkt samen met een regionaal netwerk van collega-professionals om de cliënt met raad en daad bij te staan.
- In sommige gevallen kan het voorkomen dat Maatwerk bij Verlies niet de juiste zorg kan bieden. Om deze redenen hanteert Maatwerk bij Verlies transparante uitsluitingscriteria, welke worden besproken voorafgaand aan en tijdens het intakegesprek.