We kunnen niet voorkomen dat de vogels van verdriet komen overvliegen, maar wel dat ze nesten maken in ons haar.”


Chinese wijsheid
groepsaanbod bij verlies training voor professionals

Eind januari zullen Jasper van Heeren en Maurits Groot Kormelink namens Maatwerk bij Verlies een workshop geven over rouw bij kinderen voor het Veens Vrijwilligers College. Dit college organiseert lezingen en workshops voor Veenendaalse vrijwilligers en mantelzorgers. Gezien de vele aanmeldingen was de eerste workshop snel volgeboekt. In overleg met het Veens Vrijwilligers College is er daarom voor gekozen dat er later in 2020 nog een workshop over rouw bij kinderen georganiseerd gaat worden.

Jaarlijks verliezen gemiddeld 6400 kinderen een ouder. Daarnaast overlijden er jaarlijks ongeveer 1150 kinderen, een behoorlijk aantal kinderen verliest hiermee een broer of zus. En ieder jaar maken ongeveer 70000 thuiswonende kinderen een scheiding van ouders mee. Het meemaken van een verlieservaring heeft vaak een grote impact en elke verlieservaring brengt een vorm van rouw met zich mee.

Het doel van de workshop is om vrijwilligers en mantelzorgers vertrouwd te maken met verlies en rouw bij kinderen. Een meelevende volwassene kan voor een kind een enorme steun zijn wanneer rouw een grote rol speelt in het leven. Maar hoe pak je dit aan? Na afloop van de workshop hebben de vrijwilligers en mantelzorgers kennis van verlies en rouw, weten ze welke verliezen je tegen kunt komen en herkennen ze de rouwsignalen bij kinderen. Ook krijgen ze do’s en dont’s in het omgaan met diverse verliessituaties.