Hoe Het Was

‘Hoe Het Was laat persoonlijke, mooie herinneringen langer voortleven.’

Verlies en scheiding vertonen opvallende overeenkomsten wanneer het gaat om rouwervaring. Door de emoties die samenhangen met die ervaringen tastbaar te maken, kunnen mooie collectieve herinneringen van de familie op diverse manieren worden opgeroepen. Wanneer die herinneringen worden vastgelegd, bieden ze veel steun tijdens het rouwproces.

Hoe Het Was vertaalt die steun naar multimediale producties, waarbij mooie herinneringen worden opgeroepen en vastgelegd om te helpen tijdens het rouwproces bij verlies en scheiding. Een herinnering wordt bijvoorbeeld opgeroepen wanneer je zelf de soep van oma weer maakt. Ook al is ze overleden, het bereiden van die soep brengt ons terug naar vroeger. Door de geuren die vrijkomen, keren we in gedachten terug naar oma’s keuken waar we mochten helpen met het snijden van de groenten.

Hoe Het Was gaat natuurlijk niet daadwerkelijk soep koken bij de mensen thuis, maar wil wel samen met de familie in gedachten terugkeren naar een mooi gezamenlijk verleden. Hoe Het Was grijpt hierbij altijd terug op collectieve herinneringen van de familie. Dat kan bijvoorbeeld door samen met de familie naar oude films of foto´s te kijken, of door het delen van sappige anekdotes of het luisteren naar geliefde liedjes van vroeger.  

Fotoboek of film

Op basis van gesprekken met familie wordt dan met behulp van het verzamelde materiaal, een film of fotoboek samengesteld. Goede herinneringen dienen daarbij als basisingrediënten, maar het uiteindelijke recept voor het te maken eindproduct bepaalt de rouwende natuurlijk zelf!

Hierbij staat altijd een goede analyse van het rouwproces centraal. Vanuit de wetenschap is er namelijk lange tijd gezegd dat in ieder rouwproces een aantal fases onderscheiden kunnen worden. Elk met een duidelijk begin- en eindpunt, en met vaste reacties die daarbij horen.

Het team van Hoe Het Was bestaat uit fotograaf en filmmaker Jeannette Ririassa, onderzoeksjournalist en multimediamaker Micha Peters en Verlies- en Rouwtherapeut & Vaktherapeut Maurits Groot Kormelink.

Heb je interesse in ons aanbod of wil je overleggen over de mogelijkheden? Neem dan contact op via onderstaand contactformulier of bel met Micha Peters op telefoonnummer 06-42928390.

    Dit contactformulier wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

    error: Inhoud is beschermd