paraplugesprek vertel de kinderen over de scheiding van  ouders

Wanneer het duidelijk is dat je gaat scheiden, dan is het belangrijk om de kinderen daarvan op de hoogte te brengen. Deze melding van de scheiding van ouders aan de kinderen noemen we het paraplugesprek.

In het paraplugesprek vertellen ouders de kinderen, op hun eigen ontwikkelingsniveau, dat ze uit elkaar gaan. Dat doen de ouders samen. In het paraplugesprek krijgen de kinderen meer duidelijkheid over de situatie. Duidelijk moet worden dat ouders als partners uit elkaar gaan, maar dat dit niets veranderd aan het ouderschap (voor de kinderen blijven papa en mama aanwezig in hun leven). In het paraplugesprek wordt nadrukkelijk duidelijk gemaakt dat de scheiding níet aan de kinderen ligt.

Het paraplugesprek is van belang voor de kinderen omdat de relatie met hun ouders verandert na de scheiding. Door dit gesprek samen te voeren wordt de kans verkleind voor een loyaliteitsprobleem voor de kinderen. Het heet trouwens een paraplugesprek omdat de ouders hierin samenwerken en hun open houding beschermt allen tegen de regen die komen gaat. Zo houden zij met dit gesprek een ‘paraplu’ boven de kinderen.