Hoe ga je om met een kind die zijn of haar ouder verloren heeft? Hieronder geef ik drie tips.

 

Tip 1:  Laat als ouder persoonlijke boodschappen voor je kind achter

Het is voor een kind waardevol als er persoonlijke boodschappen voor hem of haar achtergelaten zijn. Schrijf als ouder een brief voor je kind. Of maak bijvoorbeeld een doos met herinneringen voor je kind. In deze doos kan van alles gedaan worden. Bijvoorbeeld: foto’s (met een boodschap op de achterkant geschreven), filmkaartjes van de film die samen bezocht is, een voorwerp dat op vakantie gekocht is, een lievelingsboek met een opdracht, een zelf geschreven kookboek enzovoort. Het is belangrijk voor kinderen dat zij zich beseffen dat hun overleden moeder of vader van hen heeft gehouden. Een doos die speciaal voor hen gemaakt is kan daar een bijdrage aan leveren.

Rouwexpert en psychotherapeut Johan Maes onderschrijft het belang van persoonlijke voorwerpen in het rouwproces. “Het zijn ankerpunten die symbolisch de aanwezigheid van een ouder integreren en de dood overstijgen.”

Hier kan je als ouder vandaag nog mee beginnen!

 

Tip 2: Betrek kinderen bij het proces

Zorg ervoor dat kinderen betrokken zijn bij het proces rondom de ziekte of het overlijden van een ouder. Laat kinderen meehelpen, al is dit in beperkte mate. Dit is afhankelijk van kind en de behoefte en leeftijd van het kind. Dit kan bijvoorbeeld door iets te maken voor de zieke of overleden ouder. Of door een bijdrage te leveren aan de uitvaart.

 

Tip 3: Praat met je kind over het verlies

Laat kinderen vertellen over hoe zij het verlies ervaren. En geef hen ook ruimte om hierover vragen te stellen. Ieder kind is anders, maar maak hen er bewust van dat alles bespreekbaar is. Wat je als bespreekt met je kind en de manier waarop je dat doet is maatwerk passend bij het kind. Probeer daarin te zoeken naar openheid. Als je als ouder iets verbergt, dan voelen kinderen dat aan. Je creëert als ouders dan mogelijk een nog grotere angst en dat geeft meer problemen.
Voor kinderen waarbij het praten over hun gevoelens ingewikkeld is, is het een idee om te zoeken naar andere manieren om emoties te uiten. Een idee zou dan bijvoorbeeld creatief tekenen kunnen zijn.

Voor meer tips op maat kunnen ouders contact met mij opnemen. Ik kan dan meedenken met wat passend en helpend is voor uw kind.