“Ons kind heeft dankzij waardevolle begeleiding na onze scheiding geleerd veerkrachtig te zijn en om zijn gevoel aan te kunnen geven. Zijn oprechte glimlach is weer terug.”

Therapie aandacht voor kinderen bij rouw en scheiding kindgesprek Kinderrouwtherapeut kindertherapeut speltherapeut
Jeugdhulp op maat spel en beweging bij rouw
Maatwerk bij Verlies specialistische jeugdhulp speltherapie

Specialistische jeugdhulp bij verlies

Begeleiding Specialistisch bij Verlies is er voor kinderen en jongeren die te maken hebben met ingrijpend verlies, zoals door ziekte, overlijden, scheiding, levend verlies, een schoolwissel of uithuisplaatsing. De impact van verlies kan groot zijn en rouwen is een intens, vaak verwarrend proces. Soms is de rouw zo complex dat extra ondersteuning nodig is om het leven weer enigszins op de rit te krijgen.

De begeleiding richt zich op jeugdigen met een meervoudige of complexe hulpvraag en sluit aan bij het ontwikkelingsniveau en de belevingswereld van het kind. In de begeleiding wordt systemisch gewerkt: niet alleen het kind, maar ook het gezin en de omgeving worden betrokken. Dit versterkt onderlinge relaties en vergroot de draagkracht, waardoor het rouwproces beter gedragen wordt en duurzame verandering mogelijk wordt.

De aanpak is praktisch, doelgericht en traumasensitief. Er wordt gewerkt aan het versterken van bestaande vaardigheden en het omgaan met emoties, met concrete tips, training en advies gericht op wat een kind wél kan. Elk traject begint met een persoonlijk plan dat samen met ouders, kind en verwijzer wordt opgesteld en regelmatig wordt geëvalueerd: wat werkt, wat niet, en wat is er nodig om verder te komen?

Soms zit groei niet in nieuwe stappen, maar in het verstevigen van wat er al is. Daarom is maatwerk essentieel. Ieder kind rouwt anders, en ieder verhaal verdient passende begeleiding.

Meerwaarde van specialistische begeleiding
Specialistische begeleiding bij verlies biedt een extra laag steun die verder gaat dan de gebruikelijke sociale of schoolse hulp. Uit onderzoek blijkt dat ouders die zelf in rouw zijn vaak niet in staat zijn hun kind adequaat te steunen, omdat hun eigen emotionele draagkracht beperkt is en zij onbewust rollen kunnen omdraaien, waardoor het kind de ouder probeert te troosten (Silverman & Worden, 2019; Kaplow et al., 2017) . Door de gespecialiseerde inzet kan ik meteen signaleren wanneer een kind vastloopt in het rouwproces en welke interventies hierbij aansluiten, zonder dat dit beïnvloed wordt door een eigen rouwervaring.

Met gerichte methodieken die ontwikkeld zijn voor uiteenlopende vormen van verlies – van overlijden tot scheiding en (levend) verlies – kan ik continuïteit van zorg bieden, ook bij opeenvolgende of meervoudige verlieservaringen. Omdat ik niet alleen het kind begeleid, maar ook ouders en relevante naasten betrek, ontstaat er een gezamenlijke respons op het verlies. Dit systeemgerichte karakter helpt om onderlinge communicatie te verbeteren en de draagkracht binnen het gezin te vergroten, waardoor het rouwproces niet alleen bij het kind maar in het hele gezin beter gedragen wordt.

Mijn traumasensitieve aanpak zorgt ervoor dat niet alleen verdriet bespreekbaar wordt gemaakt, maar ook eventuele bijkomende traumatische ervaringen (zoals getuige zijn van een ernstig ongeluk of plotselinge uithuisplaatsing) worden opgevangen. Hierdoor ontwikkelt het kind effectieve copingstrategieën voor verdriet, angst en schuldgevoelens die bij rouw kunnen horen, wat leidt tot duurzame veerkracht op lange termijn. Door regelmatig samen te evalueren – wat werkt, wat niet – kan ik bijsturen en voorkomen dat rouw chronisch of pathologisch wordt. Zo biedt mijn specialistische begeleiding niet alleen onmiddellijke verlichting, maar ook een stabiele basis voor de toekomst.

 

 

Een overzicht van mogelijkheden binnen het jeugdhulpaanbod:

  • Systemische begeleiding bij verlies en verdriet voor kinderen (vanaf ca. 6 jaar) en hun ouders, met aandacht voor zowel het individuele kind als het gezin als geheel.
  • Indien nodig kan er voor aanvang van begeleiding bij verlies en verdriet ingezet worden op het vergroten van de affectregulatievaardigheden.
  • Spel interventies als onderdeel van de begeleiding; dit biedt het kind de mogelijkheid om te ontspannen, gedachten, gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met allerlei vormen van gedrag.
  • Beweeginterventies als onderdeel van de begeleiding; dit helpt het kind om spanning te reguleren, het lichaamsbewustzijn te vergroten, contact te maken met zichzelf en de ander, en te werken aan herstel van veiligheid en vertrouwen na ingrijpende verlieservaringen.
  • Trauma-Sensitieve Ondersteuning als onderdeel van de begeleiding.
  • WRITEjunior schrijftherapie voor kinderen en jongeren die te maken hebben gekregen met traumatische verlieservaringen als optie binnen de begeleiding. Indien nodig wordt eerst de Slapende Honden methode ingezet.
  • Een individuele versie van !JES het brugproject voor kinderen en ouders als onderdeel van de begeleiding.

Tussen de verschillende gemeenten die deze vorm van hulp vergoeden, kan er een verschil zitten in wat mogelijk is. Over de inzet van de jeugdhulp worden daarom tijdens de intake samen met elkaar (cliënt, verwijzer en therapeut) afspraken gemaakt.

 

Maurits Groot Kormelink is aangesloten bij het SKJ: het beroepsregister voor de registratie van jeugdprofessionals. Voor vergoedingsmogelijkheden kijk je hier. De actuele wachttijden vind je op deze pagina. Een telefonisch overleg over een (mogelijke) aanmelding kan via deze link ingepland worden.

 

Lees meer over verlies & rouw en hulp aan kinderen:

Neem eenvoudig contact op

Zit je in een situatie waar je hulp bij nodig hebt? Vul dan het contactformulier in en ik neem contact met je op. Bellen of mailen kan natuurlijk ook.

therapie rouwbegeleiding na verlies ede rouwmediator

Kenmerkend voor Maatwerk bij Verlies:

  • Samenwerken is belangrijk. Maatwerk bij Verlies werkt samen met cliënten die een verlies hebben meegemaakt aan een proces van groei en ontwikkeling. Hierin staan de mens en diens ideeën centraal en vanuit daar wordt gezocht naar mogelijkheden en kansen.
  • Eerst de mens zien is belangrijk. Maatwerk bij Verlies werkt met cliënten die een verlies hebben meegemaakt persoonsgericht en niet uitsluitend klacht- of symptoomgericht. Problemen worden gezien in samenhang met de gehele persoon, zijn situatie en achtergrond.
  • Duurzaamheid is belangrijk. Maatwerk bij Verlies werkt pragmatisch. Via maatwerk wordt zoveel mogelijk aangesloten op wat nodig is om te werken aan een duurzame oplossing.
  • Passende hulp is belangrijk. Maatwerk bij Verlies werkt samen met een regionaal netwerk van collega-professionals om de cliënt met raad en daad bij te staan.
  • In sommige gevallen kan het voorkomen dat Maatwerk bij Verlies niet de juiste zorg kan bieden. Om deze redenen hanteert Maatwerk bij Verlies transparante uitsluitingscriteria, welke worden besproken voorafgaand aan en tijdens het intakegesprek.
error: Inhoud is beschermd