Onlangs verscheen er een interview in ZorgInZOU waarin ik samen met een collega-professional van het Centrum Jeugd en Gezin Zeist werd geïnterviewd over de samenwerking tussen zorgprofessionals.

Collega-professionals Mathijs en Maurits

Dezelfde humor als basis voor samenwerking

Hoe werken professionals in het veld samen? Een uitgangspunt van de transformatieagenda is dat beroepskrachten samenhangende hulp bieden, waarbij de regie zoveel mogelijk bij het gezin ligt. Maurits Groot Kormelink is zelfstandig verlies- en rouwtherapeut en mediator en Mathijs Peeters is consulent bij het contactpunt van het CJG Zeist. “Mathijs en ik zijn niet bang om samen te puzzelen met de cliënt erbij.”

Gezamenlijke gesprekken
Maurits en Mathijs kennen elkaar al zo’n tien jaar vanuit hun vorige functies bij respectievelijk Bureau Jeugdzorg en AMW Vitras. De wegen van Maurits en Mathijs kruisten elkaar in die jaren regelmatig en soms werkten ze ook samen. Bijvoorbeeld als voor een cliënt van Maurits de inzet van het AMW nodig was, waar Mathijs dan voor ingeschakeld werd.
Mathijs: “Op gegeven moment ben ik bij het CJG Zeist gaan werken en Maurits is rond dezelfde periode voor zichzelf begonnen. Nu verwijs ik soms naar Maurits. Omgekeerd is het ook zo dat wanneer Maurits mensen in begeleiding heeft waar andere problematiek speelt dan verlies, hij contact opneemt met mij om te bekijken wat wel en niet kan.”

Humor
Mathijs: “Wat onze samenwerking kenmerkt is onder meer dezelfde humor die we hebben. Dat kan ik niet verder uitleggen, aanvullingen doen op humor is altijd lastig, maar het werkt verbindend.” 
Maurits: “Een ander kenmerk is dat we interesse hebben in elkaar. Dat maakt dat het laagdrempelig om met elkaar contact te zoeken. We geloven ook beiden in de kracht van clënten. Als zorgaanbieder denk ik graag mee met het CJG. Ik vind het tof om samen over ingewikkelde vragen te brainstormen met elkaar. Door samen te overleggen, graag met de cliënt erbij, komen wij tot een mooier antwoord op de vraag. Samen komen we dan tot oplossingen waar je in je eentje niet gelijk aan denkt. Een voorbeeld is een complexe scheiding, waarbij de hulp onvoldoende aansloot. Samen met de ouders zijn we gaan brainstormen over wat wél zou helpen en uiteindelijk is hier een mooi aanbod uit voortgekomen.”

Rouw bij een kind
Mathijs: “Een ander voorbeeld, niet het mooiste voorbeeld, maar wel een dat laat zien hoe we elkaar snel en makkelijk vinden, is de casus waarbij het ging om rouw bij een kind. Ik had vanuit het contactpunt de vader aan de lijn. Hij gaf aan dat hij en anderen zich zorgen maakten over hoe het met het kind ging.”
Maurits: “Mathijs heeft meteen mij gebeld en een dag later was er bij mij een intake. Met het kind gaat het inmiddels weer goed.”

Bron: ZorginZOU