In het verleden heb ik, naast mijn werk in de jeugdhulpverlening, jaren als mediator gewerkt. Momenteel begeleid ik alleen individuen die met een scheiding te maken hebben gekregen rondom de verliezen en rouw waar zij mee te maken hebben gekregen.

Met enige regelmaat vragen mensen die gaan scheiden mij of mediation geschikt kan zijn voor hen? Elke situatie is anders, maar in het algemeen kan je ervan uit gaan dat mediation geschikt kan zijn voor jullie situatie wanneer:

  • Je bereid bent om met de andere partij het gesprek aan te gaan.
  • Je het belangrijk vindt om tot een oplossing te komen van het conflict.
  • Het conflict niet te ver is geëscaleerd.

Mediation is een gezamenlijk proces waarmee deelnemers hun conflicten kunnen oplossen. De kracht van mediation is dat het tot duurzame afspraken leidt, omdat het de betrokkenen zelf zijn die beslissen wanneer en onder welke voorwaarden zij uiteindelijk tot een oplossing komen. Er is ruimte voor het gezamenlijke verleden van de deelnemers en daarmee ook oog voor het verlies van de relatie en de gevoelens hierover. Voor partijen die een voortdurende relatie willen of elkaar nodig hebben (zoals ouders die gaan scheiden) stimuleert mediation de samenwerking in de toekomst.

Wil je gebruik gaan maken van mediation, informeer jezelf dan op het aanbod en zoek een mediator die bij jullie en jullie vraag past.