Wanneer kinderen met zieke ouder te maken krijgen, dan is aandacht voor het verlies en verdriet belangrijk. Het kan steunend zijn om over dit onderwerp (samen) te lezen. Er zijn gelukkig mooie boeken geschreven over dit onderwerp. Hieronder noem ik een aantal boeken die ik zelf kan aanraden.

Chrissie’s moeder moet naar het ziekenhuis. Wat gaat daar allemaal gebeuren? Dokter David, een stethoscoop, legt haar alles uit. Een mooi prentenboek met collageachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 3 t/m 5 jaar.

Een mooi prentenboek met kleurenillustraties voor peuters en kleuters over wanneer iemand in hun omgeving ernstig ziek wordt en hoe daarmee om te gaan. Vanaf ca. 3 t/m 6 jaar.

Drie verhalen over Lottie, Sijn en Ilias de olifant die ieder een ernstig zieke ouder hebben met onder meer kanker. Geschikt om voor te lezen en om samen over te praten. Het boek bevat ook vragen en tips. Vanaf ca. 7 jaar.

De 8-jarige Jasper vertelt hoe zijn vader drie jaar geleden een herseninfarct kreeg. En wat dat betekende voor hem en het gezin. Het boek bevat ook schrijfopdrachten en informatie voor opvoeders. Vanaf ca. 7 jaar.

De moeder van de 14-jarige Madelief heeft kanker. Ze kan niet meer beter worden. Madelief begint een dagboek om haar verdriet een plek te geven. Het verhaal bestaat uit korte zinnen en gemakkelijke woorden. Vanaf ca. 12 jaar.