Een scheidingsritueel kan ouders en hun kinderen helpen om de periode van scheiding af te ronden. Het uitvoeren van een ritueel helpt om vorm te geven aan de veranderingen. Daarnaast is het een manier om de relatie als levenspartners af te ronden en een nieuwe start te maken als ouders. 

Wat brengt een scheidingsritueel ouders en hun kinderen?

  1. Het ritueel geeft een terugblik op de goede tijden samen, bijvoorbeeld de eerste ontmoeting en de geboorte van de kinderen.
  2. Het ritueel geeft houvast aan de kinderen en aan elkaar als ouders, dankzij de samen opgestelde en uitgesproken beloften (de huwelijkse belofte worden overigens teruggegeven).
  3. Het ritueel geeft de direct betrokkenen een actuele en positievere associatie met de nieuwe situatie.
  4. Het ritueel geeft ruimte voor een eventuele nieuwe relatie in de toekomst.

Elk ritueel is anders, omdat nu eenmaal iedere situatie anders is. Voor het ritueel voeren we gesprekken met de partners over hun relatie en de breuk. Gemiddeld genomen zijn dit twee gesprekken. Vervolgens bedenken we samen (indien gewenst denken de kinderen met hun ouders mee) welk soort ritueel passend is en organiseren we dat. Voor meer informatie en vragen over het scheidingsritueel kan er contact opgenomen worden.