In mijn werk spreek ik veel kinderen waarvan de ouders gescheiden zijn. Soms zitten deze kinderen behoorlijk klem tussen ouders. Deze kinderen voelen zich in dat soort situaties vaak erg verantwoordelijk voor de situatie en het welbevinden van ouders.

Van de week sprak ik een een jongen uit groep 7 die dringend met mij in gesprek wilde. Hij had de laatste nachten weinig geslapen en maakte zich ergens grote zorgen over. In het gesprek bleek dat hij hypotheekadvies van mij wilde hebben. Van zijn moeder had hij gehoord dat de hypotheek van de woning niet meer betaald kon worden door de strijd over de alimentatie tussen ouders. En dat hij en zijn moeder daardoor mogelijk op straat zouden komen te staan. Om zijn gescheiden ouders te helpen wilde hij nu uitzoeken hoe dit opgelost kan worden.

Toen ik deze jongen sprak moest ik denken aan de ‘Niet jouw taak‘-campagne van Villa Pinedo. Ik snap dat deze jongen zich zorgen maakt. Maar het zoeken naar een oplossing voor het hypotheek-probleem is niet zijn taak! Met deze jongen heb ik dit besproken. En later in de week zijn we samen met ouders in gesprek gegaan. In dit gesprek hebben ouders deze jongen kunnen aangeven dat zij niet willen dat hij zich zorgen maakt. En dat zij met een financieel adviseur in gesprek gaan om een oplossing te zoeken.

Voor gescheiden ouders een goede vraag om zichzelf te stellen: Is dit de taak van mijn kinderen óf is dit onze taak als ouders?

De ‘Niet jouw taak’-campagne van Villa Pinedo.