Er zijn veel boeken geschreven voor kinderen over (echt)scheiding. Er zijn zowel prentenboeken voor jongere kinderen, als leesboeken die kinderen zelfstandig kunnen lezen. Het kan voor kinderen fijn zijn om over dit onderwerp te lezen wanneer zij hier zelf ook mee te maken hebben.

Hieronder noem ik een aantal van de boeken. Dit is slechts een selectie uit een ruim aanbod. Wanneer er geen passend boek bij zit voor uw kind, laat u dan voorlichten in de boekhandel.

 

Dag papa, tot volgende week – vanaf 3 jaar
Tom heeft het er moeilijk mee dat zijn papa en mama niet meer samenwonen. Om hem te helpen dit te verwerken, vertelt zijn moeder hem een verhaaltje over een beertje.

Thuis bij allebei – leeftijd 3-7 jaar
Een warm en prachtig geïllustreerd prentenboek over scheiden en co-ouderschap. De grappige teksten bieden ouders houvast bij het bespreken van deze lastige thema’s met hun kinderen. Kinderen uit co-ouderschap situaties waarbij de ouders nog goed met elkaar omgaan zullen zich het best in dit boek herkennen.

Van alles twee – leeftijd 3-9 jaar
De papa en mama van Jordi en Sterre wonen niet meer bij elkaar. Ze hadden te veel ruzie. Sterre denkt soms dat het haar schuld is, maar ze weet niet of Jordi dat ook denkt. Jordi en Sterre vinden én hun papa én hun mama lief. Ze willen ze allebei zien, maar dat durven ze niet te zeggen.

Twee nesten – vanaf ongeveer 4 jaar
Dit subtiele, gevoelige verhaal over echtscheiding kent een lieve boodschap en een goed einde als Baby Vogel tussen de twee nesten op en neer kan vliegen. Speciaal geschreven voor kinderen die meer dan één nest hebben

Allebei even lief – vanaf ongeveer 4 jaar
Als Eentje het eendje uit zijn ei kruipt, wil hij van alles weten over de wereld om hem heen. Geduldig beantwoordt zijn moeder al zijn vragen, op één na. Want wie is eigenlijk Eentjes vader? Als zijn moeder er niets over wil vertellen, gaat hij zelf op onderzoek uit.

Kamil de groene kameleon – vanaf ongeveer 4 jaar
Het verhaal gaat over Kamil, de groene kameleon. Kamil heeft een blauwe vader en een gele moeder. In het verhaal worden de gevoelens van Kamil beschreven wanneer zijn ouders steeds meer ruzie krijgen met elkaar over hun verschillende kleuren. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid lopen door elkaar. Kamil raakt ervan in de war en heeft het gevoel dat hij het nooit goed kan doen voor allebei. Uiteindelijk komt Kamil bij een grote, wijze kameleon terecht die hem uitleg geeft over de verschillende gevoelens en antwoord probeert te geven op de vragen die hij heeft.

Ik woon in twee huizen – vanaf ongeveer 4 jaar
Nina woont in twee huizen. In het ene huis woont papa. In het andere woont mama. En ik woon in allebei. Soms bij mama, en soms bij papa.

Altijd is voor altijd – vanaf ongeveer 4 jaar
Niels mist papa die nu in een andere stad woont. Niels hoort over een vriendin en een ander kind. Hij is verdrietig, heeft het koud en is bang. Alles is anders.. ook tussen hem en papa.

Mama’s nieuwe vriend – vanaf ongeveer 5 jaar.
Dit verhaal gaat over een jongetje dat gaat kennismaken met de nieuwe vriend van mama. Hij ziet er erg tegenop en heeft slechte verwachtingen. Hij wacht op het moment waaruit blijkt dat die verwachtingen kloppen, maar uiteindelijk valt het toch best mee en hebben ze een fijne dag in het voetbalstadion.

Julia heeft twee huizen – vanaf ongeveer 6 jaar
Julia woont in twee huizen: een huis met papa en een met mama. De zes verhalen over Julia gaan over allerlei gebeurtenissen rondom een scheiding, zoals verhuizing van een van de ouders, gevoel over de scheiding, loyaliteit gevoelens, een nieuwe stiefouder, een nieuw broertje of zusje.

Vaders, moeders, hardgekookte eieren – voorleesboek vanaf 6 jaar/leesboek vanaf 8 jaar
Nikkie en jan hebben een geheime hut, waar ze hun geheimen opschrijven in een schrift. Dan schrijft Nikkie over de ruzie en scheiding van haar ouders. Nikkie wil eigenlijk liever bij haar vader wonen en weet niet zo goed hoe ze dat moet zeggen. Ze krijgt hulp van jan en haar opa en gaat uiteindelijk bij haar vader wonen.

Het drakenpad – voorleesboek vanaf 6 jaar/leesboek vanaf 8 jaar
Dit boek gaat over Floortje, Floortje woont sinds kort met haar moeder in een nieuw huis. Ze mist haar vader heel erg en kan er soms niet van slapen. Hij stuurt Floortje een knuffel om haar te troosten. Met deze knuffel gaat ze naar het Drakenpad, maar dan wordt ie ontvoerd.. Daar leert Floortje Eddie kennen, en samen zorgen ze dat de knuffel weer terug komt. Eddie wordt een goede vriend, aan wie Floortje haar geheim over papa-mama toevertrouwd.

Heen en weer – leeftijd 8 -12 jaar
In dit boek staat alles wat kinderen zouden moeten weten over een scheiding en met welke gevoelens je dan te maken kunt krijgen. Bovendien staan er veel praktische tips en dingen om te doen om het wonen in twee huizen makkelijker te maken.

Gewoon gelukkig – vanaf 9 jaar
Dit boek zit boordevol ideeën over hoe je een leuker en fijner leven kunt leiden. Dit is door een meisje van negen jaar geschreven voor andere kinderen.

Het geheim van Lena Lijstje – vanaf 9 jaar
Lena’s ouders zijn uit elkaar, dit was de eerste zomervakantie apart van elkaar. De vader van Lena heeft een nieuwe vriendin (oorzaak) en stiefkinderen. Lena wil hier niets mee te maken hebben, ze saboteert de boel en zet zich tegen hen af. Haar moeder wordt lesbisch en Lena is verliefd op haar stiefbroer. Dat maakt het allemaal nog ingewikkelder. Ze heeft veel verwarrende gevoelens en gedachten die ze voor zichzelf op een rijtje zet door het maken van lijstjes.

Kinderen en echtscheiding – vanaf 9 jaar
Thomas van twaalf jaar heeft een dagboek waarin hij schrijft over (de verwerking) van de scheiding. Hij doorloopt allerlei gevoelens en fasen. Bij elke dag staan vragen om over na te denken of om te behandelen met kinderen. Een lees- en werkboek voor kinderen.

De survivalkid Echtscheiding – vanaf 9 jaar
Er zijn een heleboel vragen die bij een kind opkomen als ouders gaan scheiden. Deze vragen komen in dit boek aan bod om het kind vooruit te helpen.

Ik wil niet kiezen tussen papa en mama – vanaf 12 jaar
Een verhaal van kinderen uit negen verschillende gezinnen. Dit boek maakt het emotionele proces van echtscheiding bespreekbaar. Dit boek geeft veel herkenningspunten.

Rondom het kind – Mijn ouders gaan scheiden … en ik dan? – vanaf 12 jaar
Het doel van dit boek is jongeren te helpen bij een (dreigende) echtscheiding van de ouders bij praktische en emotionele vragen en problemen. Het biedt: herkenning, troost, begrijpen van zichzelf, manieren om situaties aan te pakken.

Hoe kom ik over de scheiding van mijn ouders heen? – vanaf 13 jaar
Dit hulpboek voor tieners beschrijft in 42 ‘activiteiten’ diverse manieren om om te gaan met het feit dat je ouders gaan scheiden.

Ouders uit elkaar… heb ik dat?! – vanaf 13 jaar
Jongeren met gescheiden ouders moeten allerlei beslissingen nemen en kunnen tegen problemen aanlopen, waar zij mee om moeten (leren) gaan. Dit handzame boek is gebaseerd op verhalen van jongeren van en hun (stief)ouders, zowel voor, tijdens als na een scheiding.