Kijktips voor kinderen over overlijden

Wanneer een kind te maken krijgt met een ingrijpend verlies, dan is aandacht voor het verlies en verdriet belangrijk. Het kan steunend zijn om over dit onderwerp (samen) te kijken naar een film. Hieronder noem ik een aantal films die ik zelf kan aanraden.

  • Klokhuis: Rouw. In de Klokhuis-serie over dood en afscheid praat Eva met kinderen die allemaal te maken hebben gehad met rouw.
  • Klokhuis: Wat is dood? Als er iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. Er gebeurt heel veel in korte tijd, en je hebt daar vaak veel vragen over. Eva praat met kinderen die dit hebben meegemaakt. Ook praten ze over wat de dood is, en wat er dan in het lichaam gebeurt.
  • Waarom bleef je niet voor mij?  In deze documentairefilm vertellen vier kinderen, die tijdens de basisschool een ouder verloren aan zelfmoord over hun ervaringen.
  • Het leven volgens Nino. In deze kinderfilm zien we Nino die acht is als zijn moeder overlijdt. Hij blijft achter met zijn depressieve vader en broer die nooit thuis is. In zijn konijn Bobby vindt hij een steunfiguur. Nino verdwijnt in een fantasiewereld om zich staande te houden in zijn verdrietige en verwarrende wereld.
  • Over een week maak ik voor het laatst een schilderij met mijn oma. De oma van Olivier verblijft in een hospice zal binnenkort overlijden. Om haar nooit te vergeten maakt Olivier samen met zijn oma een schilderij waar hij altijd naar kan kijken als ze er niet meer is.
  • Wolkenzusje. Sinds de dood van haar zus Bo woont Kess in een huis vol herinneringen. De gedachten van Kess en de dingen die ze over Bo vertelt worden vergezeld door oude videobeelden van de zussen en door animaties in inkt.

Kijktips voor kinderen over scheiden

Wanneer een kind te maken krijgt met een (echt)scheiding van ouders, dan is aandacht voor het verlies en verdriet belangrijk. Het kan steunend zijn om over dit onderwerp (samen) te kijken naar een film. Hieronder noem ik een aantal films die ik zelf kan aanraden.

  • Vanaf dat moment was alles anders. Acht kinderen gaan terug naar het moment waarop hun ouders vertelden dat ze gingen scheiden en delen hun ervaringen.
  • Scheids! Wissel! Drie jaar geleden gingen Din’s zijn ouders uit elkaar. Nog nooit heeft hij zijn ouders verteld hoe deze periode voor hem was. Din maakt duidelijk wat er zich in zijn hoofd afspeelde toen zijn ouders gingen scheiden. Waar de woorden ontbreken, neemt de bal het over.
  • Ik wil niet kiezen. Deze documentaire geeft een inkijkje in de beleveniswereld van kinderen die een conflictscheiding meemaken. Zus en broer Sherazade en Carleton beschrijven wat het met hen deed en hoe ze naar hun ouders kijken. 
  • Half gescheiden?! Hoewel de ouders van Levin zijn gescheiden, gaan ze nog elk jaar gezamenlijk op vakantie. Dit zorgt voor verwarring, met de zomervakantie in het vooruitzicht besluit ze op onderzoek uit te gaan.

Hulpverlening en rouwtherapie Online. Ehealth hulp bij verlies rouw scheiding. Voor kinderen.