Als speltherapeut wil ik graag wat meer uitleg geven over de werkzame factoren van speltherapeutische interventies. Speltherapie is een waardevolle en effectieve manier om kinderen te helpen bij hun emotionele en sociale ontwikkeling. In deze reeks artikelen duiken we dieper in de verschillende aspecten van speltherapie en hoe deze bijdragen aan de groei en het welzijn van een kind.

Speltherapie helpt kinderen om belangrijke ervaringen op te doen terwijl ze spelen. Uit onderzoek blijkt dat kinderspel zich ontwikkelt van eenvoudig functiespel naar meer complex experimenteerspel naarmate een kind ouder wordt (Oerter & Montada, 1988; Mogel, 2008).

Tijdens therapie helpt de therapeut het kind om nieuwe spelvormen te ontdekken. Hierdoor krijgt het kind steeds meer ervaringen met de wereld om zich heen. Deze ervaringen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid, vaardigheden en cognitieve groei (Oerter, 2002).

De ontwikkeling van een kind wordt op deze manier ondersteund en bevorderd. Naarmate een kind verder ontwikkeld is, kan het beter nieuwe dingen leren, begrijpen en toepassen. Dit helpt het kind om flexibeler te worden in zijn of haar gedrag en om beter om te gaan met verschillende situaties.

Spelontwikkeling ervaringen in de objectwereld speltherapie rouw